2019 Centraal-Azië

 

De voorbereidingen

Lees meer…

 

Deel 1 – Europa

Het doel lag vast, de route niet. De weergoden zijn ons genadig geweest, en hebben beslist over de te volgen weg, zodat we nooit tot op het blote vel nat geworden zijn.

België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië, Griekenland.

Video Jadranske More

Video Albania

Lees meer…

Deel 2 – Turkije

Een brug van Oost naar West, met een verrassende diversiteit in klimaat, landschap, cultuur en bevolking, tot in de kleinste uithoeken, tot in het kleinste gezin.

Lees meer…

 

Deel 3 – Kaukasus

Drie landen, Georgië, Azerbeidzjan, en Armenië, twee bergmassieven, diverse volkeren, twee godsdiensten. Een prachtig klimaat, en een bucolische invulling. Is dit Azië, of is dit Europa, of eerder Eurazië? 

Video Armenia

Video Tatev off-road

Video Sevan pas en Sevan meer

Lees meer…

 

Deel 4 – Verweggistan – tot Dushanbe

Vijf landen: Turkmenistan, Oezbekistan, Tadjikistan, Kirgistan, Kazachstan. Ze beseffen meer en meer dat overleg en samenwerking hun toekomst, welke ligt in de heropleving van de ‘Zijderoute’, zal verzekeren.

Lees meer…

Deel 5 – Verweggistan – vanaf Dushanbe

Vijf landen: Turkmenistan, Oezbekistan, Tadjikistan, Kirgistan, Kazachstan. Ze beseffen meer en meer dat overleg en samenwerking hun toekomst, welke ligt in de heropleving van de ‘Zijderoute’, zal verzekeren.

Lees meer…

Deel 6 – Mongolië

Dit land heeft lang vastgehouden aan zijn traditioneel nomadenleven. Daar komt nu verandering in door moderne wegen, telecommunicatie, en de vlucht van jonge mensen naar de stad.

Video Paardenrennen

Lees meer…

Deel 7: Siberië

Een aangename verrassing: enorm groot, erg afwisselend, en toch nog redelijk bevolkt en ontwikkeld langsheen de Trans Siberische spoorlijn, ofwel in schilderachtige dorpjes met houten huisjes maar ook in grijze huizen en fabrieken in de grote steden.

Lees meer…

Deel 8: Starája Rossía

Het oude Rusland, een land met ruige landschappen, bossen, moerassen, brede stromen, eeuwenoude orthodoxe kerken, immense kloosters en kremlins, en magnifieke paleizen, dit alles doorspekt met ruwe maar vaak aandoenlijke Sovjet relieken. 

Lees meer…

 

Deel 9: De aftocht

De tocht is gereden, alle Turkistans, Verweggistans, Mongolistans, Siberistans, en Sovjetistans liggen achter de rug, en met deze laatste blik over onze schouders rijden wij nu huiswaarts. 

Alle drie gaan we een nieuw leven tegemoet. Frits, wiens vrouw Guusje net haar pensioen opnam enkele weken terug. Udo, die zelf op pensioen ging net voor het afreizen: En ikzelf, die nu eens eindelijk werk moet maken van mijn eigen pensioen, dat reeds meer dan een jaar terug inging.

En Dirkjan? Die heeft na zijn onfortuinlijke panne in Mongolië nog schade in te halen. Hij heeft zijn motor laten herstellen in Moskou, wat heel snel ging, en is dan op zijn eentje verder gereden naar Scandinavië.

Lees meer…

Dag 158 (Dinsdag 3 september 2019):

Om halfnegen vertrek ik huiswaarts, en kom daar omstreeks halfelf aan. Ik was meer dan vijf maanden en meer dan dertigduizend kilometer onderweg. Het zal wat tijd vergen om te wennen aan dit nieuwe leven, ver van ver weg, maar ook alweer wat dichter bij mijn ultieme afreis, en met een nieuwe beperkte invulling van mijn resterende beroepsloopbaan.

 

Deze reis werd de verwezenlijking van een veertig jaar oude droom.

100 jaar terug namen enkele avonturiers en journalisten deel aan een rally tussen Peking en Parijs over nauwelijks bestaande wegen met voertuigen welke je al net met de term automobiel kon omschrijven. Deze prestatie sprak danig tot mijn verbeelding maar bleef altijd een verre droom tot zo een tien jaar terug.